Weet wat je eet: Bara Brith
Iedere week bak ik wel weer wat anders. En ik vind het leuk om over bepaalde bijzondere baksels iets meer te vertellen. Zoals komende week, dan bak ik Bara Brith.
Bara Brith ontleent zijn naam aan het Welsh, waarbij bara brood betekent en brith gespikkeld . Het werd traditioneel op boerderijen gemaakt door fruit, suiker en kruiden toe te voegen aan het basisbrooddeeg, als zoete traktatie voor speciale gelegenheden. In Argentinië staat Bara Brith ook bekend als torta negra ("zwarte cake"). Het is een van de meest traditionele gerechten uit de Chubut- valleien en werd meegebracht door de Welshe kolonisten die in 1865 in het land arriveerden. [In Ierland kent men Barmbrack. Barmbrack houdt het midden tussen cake en luchtig brood. Net als brioche is het zacht en zoet maar door de rozijnen en cranberry’s is het iets compacter. De gedroogde vruchten worden traditioneel een nacht geweekt in thee. De versie die ik bak as zaterdag wijkt ietwat af van alles. In plaats van de rozijnen alleen in thee te weken, slinger ik er een scheut port door. Om de rozijnen een wat vrolijker karakter mee te geven.