Bak-Meester-Borger            Ierse Baksels
 

Weet wat je eet:  Iers Sodabrood


In de Bak-Plaats wordt mij vaak gevraagd naar een recept voor het overheerlijke Ierse Sodabrood dat ik bak. Nou, hier heb je het dan ook online. gezond, makkelijk te maken en super lekker.


Traditioneel Iers Sodabrood Recept
Ingrediënten:

  • 250 g volkorenmeel (ik gebruik emmervolkoren)
  • 250 g bloem (bv smeltbloem)
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat of zuiveringszout)
  • 1 theelepel zout
  • Ca. 400 ml karnemelk (of volle melk met een scheutje azijn of citroensap, 10 minuten laten staan)

Benodigdheden:

  • Grote kom
  • Bakplaat

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng de droge ingrediënten: Zeef de bloemsoorten, baking soda en het zout in een grote kom. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
  3. Voeg de karnemelk toe: Giet de karnemelk erbij en meng alles snel met uw handen tot een zacht, plakkerig deeg. Het is belangrijk om niet te lang te kneden, want dit brood hoeft niet ontwikkeld te worden zoals gistbrood; te veel kneden maakt het taai.
  4. Vorm het brood: Vorm het deeg tot een ronde, platte schijf en leg deze op een met bloem bestoven bakplaat.
  5. Snijd een kruis: Snijd met een mes een diep kruis in de bovenkant van het brood. Dit helpt het brood gelijkmatig te bakken en, volgens de Ierse traditie, de 'kwade geesten' eruit te laten.
  6. Bakken: Bak het brood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten.
  7. Controleren: Het brood is gaar als het een mooie bruine korst heeft en hol klinkt als u erop tikt aan de onderkant.
  8. Serveren: Laat het brood afkoelen op een rooster. Sodabrood is het lekkerst als het vers wordt gegeten en kan niet lang bewaard worden.

Genieten maar.